تخم شربتی ، دانههای سیاه گیاهی یکساله شبیه به ریحان است که به صورت خودرو در مناطق کوهستانی رشد میکند. این گیاه از خانواده نعنا است. فصل رویش آن در اوایل بهار است. گیاه تخم شربتی، بومی مناطقی از آمریکای جنوبی است و کم کم به کشورهای دیگر وارد شده است.
این گیاه به نامهای بادروج، تره خراسانی، اوقیمن، حوک، بورنگ، صریرا و بادروج ابیض هم شناخته شده است. البته این دانهها گاهی با نامهای بسیار دیگری از جمله دانههای سابجا و توکماریا هم شناخته میشوند.
اگر این دانههای سیاه رنگ تخم شربتی را در آب حل کنید، آب را به خود جذب میکنند و لعاب ژله مانندی اطراف آنها را میگیرد. این دانهها خوراکی هستند و در تهیه انواع نوشیدنی و دسر استفاده میشوند.
شما همچنین میتوانید به مقالهی نوشیدنی رفع عطش سر بزنید و با نوشیدنیهای خنککننده برای رفع تشنگی آشنا شوید.
ارزش غذایی دانههای تخم شربتی
دانههای تخم شربتی سرشار از خواص تغذیهای و تقویتکننده سیستم ایمنی هستند. این دانهها کالری کمی دارند و حاوی ۴۲ درصد کربوهیدرات، ۲۰ درصد پروتئین و ۲۵ درصد چربی خوب هستند. آنها همچنین سرشار از فیبر هستند و منبع بسیار خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ محسوب میشوند. در ضمن دانههای تخم شربتی منبع خوبی برای مواد معدنی مانند پتاسیم، منگنز، مس، کلسیم و منیزیم و ویتامین C و فولات به شمار میرود.
علاوه بر اینها تخم شربتی منبع غنی ویتامین سی، ویتامینهای ب و دیگر مواد معدنی مثل کلسیم، پتاسیم، منیزیم و… است. به همین دلیل نیز تخم شربتی میتواند منبع مهمی از آهن و کلسیم برای افرادی باشد که گوشت یا محصولات لبنی مصرف نمیکنند.
برخی از خواص تخم شربتی ریز :
- برای پاکسازی رگ ها خیلی مفید است.
- خواص سیر کنندگی دارد و باعث لاغری می شود.
- با خوردن تخم شربتی حالت شادی در بدن ایجاد می شود.
- تقویت کننده قلب است و با بیماری های قلبی مبارزه می کند.
- تقویت کننده معده سرد است و برای تسکین درد معده مفید است.
- اگر در دوره شیردهی استفاده شود موجب می شود که شیر مادر زیاد شود.
- خواص قاعده آوری دارد و تنظیم کننده دوره قاعدگی در زنان است.
- با افزایش تعریق و ادارا باعث می شود که سموم سریع تر از بدن ما خارج شوند.
- برای درمان یبوست و نفخ مفید است.
- برای کسانی که غشار خون بالایی دارند باعث کاهش فشار خون و همچنین تنظیم شدن فشار خون می شود.
- برای کسانی که عصبی هستند موجب آرامش اعصاب می شود.
- برای بهبودی بیماری های تنفسی ماننده آسم و تنگی نفس می توانید روی خواص این دانه ها حساب کنید.
- برای کاهش تب در بیماران می توانید از تخم شربتی استفاده کنید.
- مصرف روزانه ده گرم تخم شربتی برای تقویت قلب و صحت مزاج و خوشرنگی و زیبایی نوزادی که متولد خواهد شد بسیار مفید است.
- برای ورزشکاران بسیار مفید است و در کار عضله سازی و افزایش انرژی کمک کننده به آنها خواهد بود.
خواص خاکشیر و تخم شربتی
تخم شربتی را معمولا در ترکیب با شربت خاکشیر یا زعفران درست میکنند. تخم شربتی بهعنوان یک خنککننده طبیعی بدن عمل میکند. بنابراین شربت خاکشیر و تخم شربتی یک نوشیدنی رفع عطش و خستگی برای روزهای طولانی و گرم تابستان خواهد بود.
دانههای ژلاتینی تخم شربتی آب زیادی در خود نگه میدارند و خاصیت کنترل اشتهای کاذب دارند. این شربت ترکیب جذابی برای ماه مبارک رمضان است که برای کاهش گرسنگی و تشنگی در طول روز توصیه میشود.
تخم شربتی همچنین دارای خواص ضد التهابی و ضد سرطانی است. درواقع خاکشیر و تخم شربتی سرشار از آنتیاکسیدانهای مفید برای سلامت سیستم گوارشی، کبد و پوست هستند. خاکشیر نوشیدنی سالم برای خانمها در دوران بارداری است. مخصوصا که به رفع یبوست و کنترل اسیدیته معده کمک میکند و استرس و اضطراب را کاهش میدهد. البته در مورد مصرف تخم شربتی در این دوران با پزشک مشورت کنید.
تخم شربتی سطح قند خون را کاهش میدهد و به حفظ سطح قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو کمک میکند. همچنین در چندین مطالعه مشاهده شده که اگر افراد دانه تخم شربتی را درست قبل از غذا مصرف کنند، سطح قند خون آنها بعد از غذا بالا نمیرود. تخم شربتی همچنین میتواند سطح کلسترول خون را کاهش دهد. برای همین هم شربت خاکشیر و تخم شربتی را میتوانید برای کنترل بیماری دیابت و کاهش چربی خون بنوشید. تخم شربتی به عضلهسازی بدن ورزشکارها و افرادی که قصد کاهش وزن دارند، کمک میکند.
خواص خاکشیر و تخم شربتی برای کبد
کبد چرب بر اثر تجمع بیش از حد چربی در کبد بهوجود میآید. یکی از روشهای سالم برای مبارزه با این بیماری، کاهش چربی خون و تغذیه سالم است.
دانههای تخم شربتی سرشار از فیبر محلول هستند. فیبر محلول میتواند به کنترل سطح کلسترول و قند خون کمک کند. مادهای به نام پکتین در دانههای تخم شربتی وجود دارد که باعث کاهش جذب کلسترول در روده میشود.
بر اساس یک مطالعه، افرادی که روزانه حدود 30 گرم تخم شربتی معادل 7 قاشق غذاخوری میخورند، 8 درصد کلسترول خون آنها کاهش مییابد. این تحقیق نشان میدهد که مصرف مداوم دانه تخم شربتی، حتی به مقدار کمتر از این هم میتواند چربی را کنترل کند. کنترل چربی باعث میشود، تجمع چربی در کبد کاهش یابد.
افرادی که مبتلا به دیابت و قند بالا هستند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به کبد چرب و نارسایی کبد قرار دارند. مصرف تخم شربتی به کنترل قند خون کمک میکند و مشکلات کبدی را از این افراد دور میکند.
آنتیاکسیدان فلاونوئید در دانههای تخم شربتی، بدن را از آسیب رادیکالهای آزاد حفظ میکنند و باعث میشوند خطر ابتلا به سیروز کبدی و سرطان کبد کاهش یابد. بر اساس طب سنتی، شربت تخم شربتی و خاکشیر به همراه مقدار کمی ترنجبین به پاکسازی کبد کمک میکند.
ترکیب خاکشیر و تخم شربتی اثربخشی آن را برای بهبود بیماری کبد چرب دوچندان میکند. در طب سنتی، خاکشیر را برای پاکسازی رودهها و کاهش تجمع چربی در کبد توصیه میشود. خاکشیر ضد بلغم و ضد سودا است و افراد بلغمی و سودآوی آن را برای سلامت کبد استفاده میکنند.
معمولا به کسانی که مبتلا به کبد چرب هستند، توصیه میشود که آبغوره مصرف کنند. در مقاله خواص آبغوره برای کبد چرب میتوانید با دلایل آن آشنا شوید.
زمان مصرف تخم شربتی برای لاغری
بیشتر افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند، معمولا نگران میزان کالری خوراکیها هستند. خبر خوب درباره دانههای تخم شربتی این است که 2 قاشق چایخوری از آن تنها 40 کالری دارد. این میزان کالری نه تنها شما را چاق نمیکند، بلکه به کاهش وزن هم کمک میکند.
احساس سیری مهمترین دلیل برای پیشگیری از ریزهخواری و خوردن غذاهای ناسالم است. دانه تخم شربتی سرشار از پروتئین و فیبر غذایی محلول است. با خوردن تخم شربتی هر دوی این مواد مغذی برای مدت طولانی در سیستم گوارش شما باقی میمانند. یعنی وقتی تخم شربتی میخورید، برای مدت طولانی احساس گرسنگی نخواهید کرد. منظور از سیری و بیاشتهایی هم عدم تمایل به تنقلات ناسالم است. بنابراین کاهش کالری دریافتی منجر به کاهش وزن میشود. دانههای تخم شربتی همچنین کربوهیدرات کمی دارند. کربوهیدرات یکی از مهمترین دلایل اضافه وزن هستند، به همین دلیل نگران مصرف این نوشیدنی نباشید و آن را دو بار در روز میل کنید.
همانطور که میدانید، معمولا افرادی که اضافه وزن دارند، مشکل یبوست دارند. فیبر موجود در تخم شربتی باعث تنظیم حرکات روده و کاهش یبوست میشود.
طرز تهیه تخم شربتی برای لاغری بسیار آسان است، تنها کافی است یک قاشق چایخوری از آن را در آب حل کنید و با مقدار کمی عسل و آبلیمو بنوشید.
در مورد بهترین زمان مصرف تخم شربتی هم لازم است بدانید، یک لیوان تخم شربتی با مقدار کمی عسل و آبلیمو، هر روز صبح ناشتا نه تنها باعث احساس سیری در طول روز میشود، بلکه به دفع بهتر هم کمک میکند.
نوشیدن آب کافی هم در کاهش وزن و بهبود مشکلات گوارشی بسیار ضروری است. پیشنهاد ما این است که به مقاله فواید آب ناشتا برای بدن سر بزنید و در این زمینه اطلاعات کافی بهدست آورید.
خواص تخم شربتی برای درمان یبوست
همانطور که اشاره شد دانههای تخم شربتی سرشار از فیبر محلول هستند. هنگامی که این دانهها با مقدار مناسبی آب به رژیم غذایی اضافه میشوند، آب را جذب کرده و در نتیجه آب را به درون روده ما میکشند. این کار باعث نرم شدن مدفوع میشود و حرکت روزانه روده را هم بهبود میبخشد. بنابراین، افرادی که از یبوست رنج میبرند با قرار دادن تخم شربتی در رژیم غذایی روزانه خود میتوانند تا حد زیادی مشکل دفع خود را برطرف کنند.
معمولا به افراد مبتلا به بیماریهای قلبی هم توصیه میشود که بهاندازه کافی غذاهای پر فیبر مصرف کنند زیرا زور زدن در حین پاکسازی رودهها به قلب فشار میآورد.
در ضمن دانههای تخم شربتی در کنار انواع فیبرهای محلول به میزان خوبی حاوی پکتین هستند. ثابت شده است که پکتین دارای مزایای پریبیوتیک است. پریبیوتیک برای حفظ تعدیل ترکیب و متابولیسم میکروبیوتای پیچیده روده و در نتیجه افزایش تعداد باکتریهای خوب در روده مهم است.
روشهای استفاده از تخم شربتی
میتوانید دستورهای غذایی مختلفی را که حاوی تخم شربتی هستند، در اینترنت پیدا کنید. طعم ملایم این بذر باعث میشود که به راحتی بتوانید آن را به غذاهای مختلف اضافه کنید.
به عنوان مثال، میتوانید از تخم شربتی در موارد زیر استفاده کنید:
- اسموتیها
- میلک شیک
- لیموناد و سایر نوشیدنیها
- سوپ
- سس سالاد
- ماست
- پودینگ
- غلات مانند جو دوسر پرک
- پنکیک سبوسدار
- پاستا
- نان و کلوچه
برای استفاده از تخم شربتی در محصولات پخته، میتوانید آنها را آسیاب کنید و به جای اضافه کردن به شکل خیسخورده از پودر آن استفاده کنید.
میتوانید از تخم شربتی خیس شده بهعنوان جایگزینی برای تخممرغ در محصولات پخته استفاده کنید. از یک قاشق غذاخوری تخم شربتی خیس شده در ۳ قاشق غذاخوری آب، برای جایگزینی یک تخممرغ استفاده کنید.
نقد و بررسی وجود ندارد.