گلوتن چیست و تاثیر گلوتن بر پوست چگونه است؟ آیا این ماده برای بدن مضر است؟ آیا تاثیر گلوتن بر پوست سبب بیماری میشود؟ گلوتن در چه مواد غذایی وجود دارد و چه تاثیراتی را بر روی بدن افراد میگذارد؟ اولین نکتهای که باید در رابطه با این ماده بدانید، این است که؛ گلوتن یک ماده به خصوص نیست، بلکه ترکیبی از پروتئینهای موجود در گندم، جو و سایر غلات میباشد. برخی از افراد با شنیدن نام گلوتن، بلافاصله به یاد مواد غذایی همانند ماکارونی و نان میافتند! یکی از تاثیراتی که این ماده بر روی بدن انسانها دارد؛ این است که، برخی از افراد به دلیل حساسیت داشتن، قادر به مصرف یا هضم آن نمیباشند. آنچه لازم است در ذهن داشته باشید؛ این است که، اثرات گلوتن و عوارض آن، در همه به صورت مشابه و یکسان نیست! با این وجود، قطع مصرف آن میتواند تاثیر بسزایی بر بهبود پوست و آکنهها داشته باشد. همانطور که گفته شد، گلوتن بیشتر در گندم و غلات یافت میشود؛ اما میتوان آن را در بسیاری از مواد خوراکی دیگر از جمله سوپ یا سس سالاد نیز، پیدا کرد؛ اما برنج و جو دوسر پرک به صورت عادی و طبیعی این ماده را ندارند. در ادامه این مقاله از وبسایت بارادلند با ما همراه شوید تا از صفر تا صد تاثیر گلوتن بر پوست را بررسی کنیم!
تاثیر گلوتن بر پوست و زیبایی آن
یکی از مهمترین عوامل در زیبایی ظاهری افراد، برخورداری از پوستی زیبا، شفاف و روشن است. داشتن یک پوست با چنین ویژگیهایی، خواسته همه میباشد؛ اما شایان ذکر است که، عناصر و موارد بسیاری بر این مسئله تاثیرگذار هستند و یکی از آنها نیز، ماده گلوتن میباشد! به صورت کلی، شما میتوانید با تصحیح نمودن برنامه غذایی خود و انتخاب یک رژیم غذایی سالم، پوستی زیبا داشته باشید؛ اما در کنار آن، بایستی از انواع محصولات مراقبتی پوست نیز استفاده کنید. هر فردی که به این عوامل موثر بیاعتنایی کند و آنها را رعایت ننماید، در نهایت پوستی غیرشفاف، چرب و ناسالم خواهد داشت.
برخی از مطالعات و تحقیقات، نشان دهنده این مسئله هستند که؛ آلرژی داشتن به برخی مواد غذایی میتواند مشکلات پوستی اعم از آکنه، لکه یا اگزما را بروز دهد. جالب است بدانید که؛ یکی از محرکهای آلرژی پوستی در بدن، گلوتن است و تاثیر گلوتن بر پوست، گاها بسیار شدید خواهد بود! حال ممکن است برای شما این سوال بوجود بیاید که؛ چه مواد غذایی دارای گلوتن هستند؟ به صورت معمول، 80% از مواد پروتئینی به ویژه غلات، دارای گلوتن میباشند و این ماده میتواند هر روزه بخش عمدهای از وعدههای غذایی را به خود اختصاص دهد!
برخی از پرگلوتنترین مواد غذایی شامل؛ ماکارونی، پیتزا، غلات و ماءالشعیر هستند. خوشبختانه، با پیشرفت علم در این زمینه، این مواد غذایی نیز در بازار با برچسب “بدون گلوتن”، به فروش میرسند و شما قادر خواهید بود تا این دسته از خوراکیهای بدون گلوتن را جایگزین کنید! لازم به ذکر است که؛ برخی از افراد دارای بیماری خودایمنی “سلیاک”، حساسیت بیشتری به گلوتن دارند.
گلوتن و پوست چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟
آنچه ماده گلوتن و بیماریهای پوستی را با یکدیگر مرتبط میکنند؛ واکنش آلرژیکی است که بدن افراد به این ماده نشان میدهد. این طبیعت بدن انسان است که؛ در برابر هر ماده آلرژیزا دچار التهاب شود و شما را از مصرف بیشتر آن بازدارد. حال ممکن است این التهابها، در هر فرد متفاوت باشند و برخی حساسیت خود را به گلوتن به شکل آکنه نشان دهند؛ اما برخی دیگر دچار اگزما و درماتیت شوند. لازم به ذکر است که؛ اگر شما به گلوتن حساسیت داشته باشید، این آلرژی تنها بر روی پوست خود را نشان نمیدهد؛ بلکه حتی ممکن است دچار مشکلات گوارشی نیز شوید!
اگر گلوتن در ماده غذایی وجود داشته باشد و شما آن را مصرف کنید، مانع از جذب مواد مغذی و مورد نیاز برای بدن خواهد شد! در صورتی که میخواهید بدانید آیا به گلوتن حساسیت دارید یا خیر؛ میتوانید آزمایشات پزشکی انجام دهید. البته، روش سادهتر این است که مصرف مواد غذایی دارای گلوتن را قطع کنید و سپس واکنش بدن خود را در نظر داشته باشید. در صورتی که پس از قطع گلوتن، حساسیتها یا آکنههای پوستی شما رو به بهبود برود، نشان دهنده این خواهد بود که شما بایستی سبک زندگی خود را به برنامه غذایی بدون گلوتن تغییر دهید!
تاثیر گلوتن بر پوست و بیماری سلیاک
به صورت طبیعی، خوردن گلوتن برای افراد سالم مشکلی ایجاد نمیکند؛ اما افرادی که دارای شرایط بدن خاصی هستند، باید توجه داشته باشند که گلوتن برای آنها تنها مضر و مسبب ایجاد مشکلات متعدد خواهد بود! بیماری سلیاک، حساسیت به گلوتن، آلرژی داشتن به مواد غذایی همانند گندم و غیره، برخی از مواردی هستند که زمینه آلرژی به گلوتن را ایجاد میکنند. همانطور که پیشتر گفته شد، بسیاری از اشخاص به صورت حساسیتهای پوستی ساده و ضعیف آلرژی خود را نشان میدهند؛ اما بیماری سلیاک بدترین شکل و وضعیت عدم تحمل گلوتن است که متاسفانه 1 درصد از جمعیت کل جهان نیز به آن دچار هستند.
به بیان دقیقتر، میتوان گفت که بیماری سلیاک، نوعی مشکل خودایمنی است که در آن گلوتن به عنوان یک ماده خارجی و متجاوز به بدن در نظر گرفته میشود. از این رو، سیستم ایمنی بدن فرد مبتلا، به ماده گلوتن و در نتیجه، پوشش روده حمله خواهد کرد! این حملات و تهاجمها، به دیواره روده فرد آسیب میزنند و حتی ممکن است بیماری خودایمنی، مشکلات و بیماریهای متعدد دیگری را در راستای همین سوء تفاهمها ایجاد کند! کمبود مواد مغذی در بدن، ایجاد کم خونی و مشکلات بسیار شدید گوارشی، برخی از این مسائل هستند. اگر فردی به بیماری سلیاک دچار باشد، برخی از علائم زیر را از خود نشان میدهد:
- داشتن ناراحتیهای گوارشی
- نفخ زیاد
- اسهال
- یبوست
- سردرد
- ضعف و خستگی شدید
- خارش پوستی
- افسردگی
- کاهش وزن شدید
- آسیب به بافت روده کوچک
صرفا لزومی ندارد که فرد مبتلا به سلیاک همه این علائم را از خود نشان دهد؛ اما معمولا کم خونی و خستگی، از علائم بارز این بیماری هستند و اگر شما برخی از این موارد را در خود میبینید، بهتر است سریعا به پزشک مراجعه نمائید! به این دلیل که علائم بیماری سلیاک کاملا مشهود و مشخص نیست؛ تشخیص آن بسیار دشوار میباشد! همچنین، شایان ذکر است که، بیش از 80% مبتلایان به این بیماری از مشکل خود هیچ آگاهی ندارند.
تاثیر گلوتن بر پوست و بروز انواع بیماریها
علاوه بر تمام موارد ذکر شده در بالا، ممکن است حساسیت افراد به گلوتن، خود را به اشکال دیگری نیز نمایان کند. بیماری “درماتیت هرپتی فرم”، یکی دیگر از انواع این بیماریها است! در درماتیت هرپی فرم، علاوه بر اینکه فرد به مشکل خودایمنی دچار است، گاها التهاباتی را نیز بر سطح پوست خود بروز میدهد. در درماتیت هرپی فرم، ممکن است ضایعات پوستی مختلفی که اغلب به خارش نیز دچار هستند، ظاهر گردند. حتی ممکن است این ضایعات پوستی، به صورت گروهی بر سطح پوست پخش شوند! پاپولها، وزیکولها و تاولهای خارشدار، نمونهای از این ضایعات هستند که میتوانند سبب افزایش ترشح رنگدانه در پوست شوند. بیشتر این مشکلات پوستی در بخشهای زانو، لگن، آرنج، کمر و پوست سر دیده میشوند.
دومین مشکل آلرژی و تاثیر گلوتن بر پوست، این است که پوست شما به خشکی شدیدی دچار میشود! همانطور که گفته شد، خوردن گلوتن در بعضی افراد باعث میشود تا مواد مغذی و مقوی به خوبی جذب بدن نشوند و همین مسئله باعث میگردد تا آسیبهایی به روده فرد وارد شود. نتیجه این مسئله، این است که؛ ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز برای داشتن پوستی شفاف و سالم، به بدن جذب نمیشوند و به مرور زمان پوست فرد خشک خواهد شد.
یکی دیگر از مشکلات رایج و مرسوم افراد حساس به گلوتن، این است که گاها به بیماری اگزما دچار میشوند! در این بیماری، لکههایی مزمن بر روی پوست ایجاد میشوند که خارش شدیدی را با خود به همراه دارند. همچنین، علائم آن، بوجود آمدن برخی لکههای سفید بر روی پوست و پوسته پوسته شدن سطح بدن میباشد. لازم به اشاره است که؛ این علائم، بیشتر در کودکان دیده میشوند؛ اما این مسئله به معنای آن نیست که در افراد بزرگسال به وجود نمیآیند! آنها نیز در صورت حساسیت داشتن به گلوتن، این علائم را به شکل شدید یا خفیف تجربه خواهند کرد. درمان اصلی این بیماری، “کورتیکو استروئید” موضعی است؛ اما استفاده از رژیم غذایی بدون گلوتن نیز میتواند به شما کمک کند تا دیگر به این مشکل دچار نشوید!
در نهایت، اگر تمایل دارید تا اطلاعات بیشتری را درباره تاثیر گلوتن بر پوست و درمان آکنه بدانید؛ بهتر است به دیگر مقالات وبسایت بارادلند، مراجعه فرمائید. اگر به دنبال خرید و مصرف مواد غذایی بدون گلوتن هستید، میتوانید به فروشگاه اینترنتی بارادلند نیز سر بزنید. همچنین، شما این امکان را در اختیار دارید تا انواع محصولات رژیمی، بدون قند، وگان و تغذیه ورزشی را در این فروشگاه اینترنتی معتبر بیابید!
جمعبندی مقاله تاثیر گلوتن بر پوست و درمان آکنه
در این مطلب، به بررسی کلی در رابطه با تاثیر گلوتن بر پوست و انواع بیماریهایی که ممکن است این ماده بر اثر آلرژی ایجاد نماید را بررسی کردیم. شما میتوانید با تغییر رژیم و برنامه غذایی خود، این مشکلات را کنترل کنید! همچنین، توجه داشته باشید که تاثیر گلوتن بر پوست و داشتن آلرژی نسبت به آن، علائم کاملا مشخص و مشهودی را ندارد و بیشتر افرادی که به گلوتن حساسیت دارند، از این موضوع با خبر نیستند! توصیه ما به شما این است که اگر هر یک از علائم ذکر شده در مقاله را در بدن خود مشاهده میکنید، حتما آزمایشات پزشکی را انجام دهید و یک برنامه تغذیه بدون گلوتن را برای خود برگزینید.
منبع: coeliac.org.uk