فیبر چیست و چه خواصی دارد؟ فیبر، نوعی املاح معدنی بوده که مصرف آن برای بدن بسیار ضروری است. فیبر، عموما در مواد غذایی گیاهی یافت میشود و میتواند فعالیت روده را منظم نگه دارد، روند هضم غذا را کندتر کند و در نهایت، اشتهای شما را کاهش دهد. پزشکان تغذیه به افرادی که قصد لاغری و کاهش وزن دارند توصیه میکنند؛ فیبر بیشتری را در رژیم غذایی خود مصرف نمایند تا بتوانند راحتتر به وزن دلخواه خود دست پیدا کنند. علاوه بر این موارد، فیبر به تقویت سلامت قلب، کنترل فشار خون و قند خون، کاهش میزان سطح کلسترول و تری گلیسیرید نیز کمک بسزایی خواهد کرد. در ادامه این مطلب از مجله بارادلند با ما همراه شوید تا به بررسی پاسخ سوال “فیبر چیست و در چه غذاهایی وجود دارد؟” بپردازیم.
فیبر چیست و چه انواعی دارد؟
برای دریافت فیبر، شما باید روزانه میوهجات، حبوبات، سبزیجات، آجیل و غلات کامل را به میزان کافی مصرف نمائید؛ اما فیبر چیست و چرا تامین آن برای بدن ضروری است؟ فیبر، در واقع نوعی کربوهیدرات است که نقش پررنگی در زمینه حفظ سلامت دستگاه گوارش دارد. یکی از تفاوتهای این املاح معدنی با سایر کربوهیدراتها در این است که؛ به سرعت وارد جریان خون نمیشود و به مدت زمان بیشتری برای هضم آن احتیاج خواهد بود.
به صورت کلی، فیبر به دو نوع “محلول” و “نامحلول” تقسیمبندی میشود که از لحاظ ساختار و نحوه عملکرد در بدن، یا یکدیگر تفاوت دارند. یکی از ویژگیهای بارز فیبر محلول این است که؛ مولکولهای آب را به خود جذب میکند. با انجام این فرآیند و جذب مولکولهای آب، حجم فیبر در معده شما افزایش پیدا میکند و نهایتا، روند هضم آن کندتر میشود.
به بیان دیگر، میتوان گفت؛ فیبرهای محلول برای کاهش وزن و لاغری بسیار مفید هستند؛ زیرا، اشتهای شما را کاهش میدهند و باعث میشوند تا در طول روز کمتر احساس گرسنگی داشته باشید. برخی از مواد غذایی که غنی از فیبر محلول هستند، شامل؛ آجیل، جو دوسر، پوست گیاهان خوراکی و حبوبات میباشند.
فیبرهای نامحلول، برخلاف نوع قبلی، آبگریز هستند و مولکولهای آب را از خود دفع میکنند! وظیفه و مسئولیت اصلی این نوع فیبر، بهبود فعالیتهای روده و دستگاه گوارش است. اسامی برخی از مواد خوراکی که حاوی این نوع فیبر هستند، در لیست زیر آورده شده است:
- مغز آجیل
- سبوس گندم
- برنج قهوهای
- انواع سبزیجات
- میوهجات
- دانههای گیاهی
- پاستای گندم کامل
- ماکارونی
فواید و مزایای فیبر چیست؟
در این بخش از مقاله “فیبر چیست و در چه غذاهایی وجود دارد”؟ به بررسی فواید مهم این املاح معدنی خواهیم پرداخت. طبق تحقیقات و مطالعات متعدد، ثابت شده است که؛ فیبر میتواند نقش مهمی در زمینه کنترل وزن افراد داشته باشد! افرادی که وزن طبیعی دارند در مقایسه با کسانی که مبتلا به اضافه وزن یا چاقی هستند؛ مقدار فیبر بیشتری را در طول روز مصرف میکنند.
خوردن فیبر، باعث میشود تا حجم معده پر شده و روند هضم غذا کندتر شود و در نتیجه؛ فرد برای مدت زمان طولانیتری احساس سیری خواهد کرد. همچنین، شایان ذکر است که؛ به هر میزان فیبر بیشتری در طول روز دریافت کنید، سطح قند خون ثابتتری نیز خواهید داشت. در ادامه این بخش، به بررسی سایر فواید و خواص فیبر خواهیم پرداخت.
کمک به کاهش فشار خون و کلسترول
به گفته برخی منابع، یکی از ویژگیهای فیبر محلول این است که؛ میتواند به کاهش سطح کلسترول خون کمک بسزایی کند! بالا بودن کلسترول خون، باعث انسداد رگها و افزایش احتمال حمله قلبی خواهد شد. از طرف دیگر، فیبر میتواند از افزایش فشار خون پیشگیری کند و سلامت عمومی بدن شما را تضمین نماید. البته، لازم به ذکر است که؛ مواد غذایی حاوی فیبر، سرشار از پتاسیم، منیزیم و کلسیم هستند. از این رو، مصرف این غذاها میتواند فواید بسیاری برای بدن شما داشته باشد.
رفع مشکل یبوست با مصرف فیبر
یکی از شایعترین مشکلات گوارشی در افراد، یبوست است! به هر میزان فیبر بیشتری در طول روز مصرف کنید؛ کمتر به این معضل دچار خواهید شد. جالب است بدانید که؛ فیبر موجود در مواد غذایی نظیر، سبوس جو دوسر و گندم، بسیار مفیدتر از فیبر سبزیجات و میوهجات است.
با وجود اینکه، خوردن فیبر میتواند به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک بسزایی کند؛ اما، افزایش ناگهانی مقدار مصرف آن، میتواند نتیجه عکس داشته باشد. فیبرهای محلول میتوانند مولکولهای آب را به خود جذب کنند و سبب سفت شدن بیشتر معده شوند. برای جلوگیری از این مشکل، بهتر است حین افزایش میزان مصرف فیبر، آب و مایعات بیشتر بنوشید تا بدن شما دهیدراته نشود.
جلوگیری از ابتلا به سرطان روده با فیبر
در این بخش از مقاله “فیبر چیست؟” به بررسی خواص این املاح معدنی در راستای جلوگیری از ابتلا به سرطان خواهیم پرداخت. یکی دیگر از فواید فیبر، این است که؛ میتواند از بدن شما، به ویژه روده و دستگاه گوارش، در برابر ابتلا به انواع سرطانها محافظت کند! این املاح معدنی، با رقیق نمودن مواد سرطانزا در رژیم غذایی و همچنین، کاهش مدت زمان عبور مواد از روده بزرگ، احتمال ابتلا به سرطان روده در افراد را کاهش خواهد داد. شایان ذکر است که؛ فرآیند تخمیر باکتریایی فیبر، سبب تولید اسیدهای چرب میشود. از طرف دیگر، اسیدهای چرب نیز از بدن در برابر عوامل خطرساز، محافظت میکنند.
فواید فیبر و پیشگیری از بیماریهای قلبی
بر اساس مطالعات و آزمایشات گسترده، این نتیجه حاصل شده است که؛ مصرف بالای فیبر در رژیم غذایی با کاهش احتمال بروز بیماریهای قلبی در افراد، ارتباط مستقیم دارد! علاوه بر این، مصرف فیبر میتواند خطر ابتلا به مشکلات سندروم متابولیک را نیز کاهش دهد.
این سندروم، بیماریهای نظیر؛ دیابت نوع 2، مشکلات قلبی و حتی سکته را در افراد بوجود خواهد آورد. علاوه بر این، سندروم متابولیک میتواند باعث افزایش قند و فشار خون، کلسترول و تری گلیسیرید نیز شود. خوشبختانه، شما میتوانید با افزایش میزان مصرف فیبر در برنامه غذایی خود، احتمال بروز این سندروم را تا حد قابل توجهی کاهش دهید.
مصرف فیبر و بهبود دیابت نوع 2
در این بخش از مقاله “فیبر چیست و در چه غذاهایی وجود دارد؟” به بررسی ارتباط، میزان مصرف این املاح معدنی با مشکل دیابت نوع 2 خواهیم پرداخت. افرادی که از رژیمهای غذایی حاوی فیبر کمتر پیروی میکنند، بیشتر در معرض بیماری دیابت نوع 2 قرار خواهند داشت. همچنین، مواد غذایی که سبب افزایش ناگهانی قند خون میشوند نیز، احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش خواهند داد.
طبق مطالعاتی که در دانشگاه هاروارد آمریکا صورت گرفت، این نتیجه حاصل شد که؛ انواع رژیم های غذایی کم فیبر، نسبت به برنامههای غذایی غنی از فیبر غلات، خطر مبتلا شدن به مشکل دیابت نوع 2 را افزایش خواهند داد. به صورت کلی، فیبر املاح معدنی است که میتواند مستقیما بر سلامت بدن تاثیرگذار باشد و به بهبود عملکرد دستگاه گوارش شما کمک کند. با افزایش مصرف فیبر به صورت روزانه، شما از اکثر بیماریها در امان خواهید بود! اگر تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با رژیم فیبر و خواص این املاح معدنی دارید؛ میتوانید به سایر مقالات ما در مجله بارادلند مراجعه نمائید.
همچنین، شما میتوانید جهت خرید محصولات رژیمی اورجینال، خرید محصولات کتوژنیک خارجی یا خرید انواع تغذیه ورزشی، به فروشگاه اینترنتی بارادلند سر بزنید. ما بهترین محصولات در بازار را با نازلترین قیمت در اختیار شما قرار خواهیم داد.
کلام آخر؛ فیبر چیست و چرا باید آن را مصرف کنیم؟
“فیبر چیست؟” فیبر، نوعی املاح معدنی است که جزو دستهبندی کربوهیدراتها محسوب میشود. فیبر، در دو نوع محلول و نامحلول وجود دارد که هر یک، ویژگیها و فواید مختص به خود را دارا هستند. به صورت کلی، خوردن مواد غذایی سرشار از فیبر، برای بدن ضروری است؛ زیرا این ماده معدنی میتواند به افزایش سلامت عمومی بدن، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و جلوگیری از ابتلا به بیماریهای خطرناک، کمک بسزایی کند. انواع سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، میوهجات و سبوسها، حاوی فیبر هستند.